Blog

Opzoeken

Twaalfhonderdvijftig warme maaltijden werden zaterdag in Rotterdam uitgedeeld aan daklozen en  arme gezinnen. ‘We hebben helaas veel mensen moeten teleurstellen’, vertelt de voorganger van de Victory Outreach kerk met spijt in zijn stem. We hebben het niet over een doorsnee gemeente. De meeste leden, ook de voorganger, zijn ex-verslaafd en de overige kerkgangers hopen ook zo ver te komen. Elk jaar organiseren ze  een prachtig kerstfeest met een uitgebreide maaltijd. Maar dat ging nu dus niet. ‘Als we ze niet kunnen ontvangen, dan zoeken we ze op’. Ze namen contact op met alle collega-organisaties in de stad en wisten zo veel daklozen en arme gezinnen op te sporen. Twaalfhonderdvijftig warme maaltijden werden er bezorgd samen met een Bijbel in gewone taal. Vis uit Urk maakte deel uit van de warme maaltijd. Twee jongens kwamen met een bus naar Urk om vis op te halen. Elke keer zijn we weer onder de indruk van de vrijgevigheid van de visbedrijven. Voor het bakken van de vis kwam een team visserlui uit Tholen naar Rotterdam.

Bij het AZC hadden we een soortgelijk kerstprobleem. We mogen de mensen daar niet meer bezoeken en de kerstviering moest ook worden afgezegd. Al jarenlang vieren we kersteest met de bewoners uit het asielzoekerscentrum in Luttelgeest. We mogen daarvoor het gebouw van de Fontein in Emmeloord  gebruiken. Een aantal auto’s en een touringcar rijden een paar keer op en neer om de mensen op te halen. Een bijzonder feest is dat altijd. Veel kinderen en veel talen. Allemaal rond het Kerstkind. Even ervaar je samen die diep verlangde ‘vrede op aarde’. Maar nu dus geen kerstfeest. Geen kerstfeest? Dat kan niet. Gelukkig kwamen ook hier mensen op het idee om dan maar iets aan huis te bezorgen. Het was wel even spannend, want daar is toestemming voor nodig. Die kwam er. Van verschillende kanten kregen we spullen voor de kerstpakketten. Ook nu deed Urk mee. Kerstbroden, kleurplaten met kleurpotloden en snoepgoed. ‘Heb je echt niet meer nodig?’ Zaterdagochtend ging de inpakploeg aan de gang. ‘s Middags gingen we met verschillende teams de deuren langs. We kregen een deel van de 145 huisjes toegewezen. Naar binnen mochten we niet, maar ook een korte ontmoeting kan van groot belang zijn.

Naar de mensen toegaan. Dat doen de Urker ouders op het ogenblik ook op zaterdagavond. Het is allemaal eenzelfde beweging. Je loopt keihard tegen een probleem aan en vraagt je af: wat nu? Weet je wat? We gaan naar ze toe. Dat is voor honderd procent de kerstboodschap. Jezus is naar ons toegekomen. Hij heeft  te maken met het meest harde probleem dat er bestaat, de zonde. Hij is heel ver gegaan. Hij heeft Zichzelf gegeven. De theoloog Oepke Noordmans heeft het glashelder verwoord. ‘Toen de zonde in de wereld gekomen was, toen heeft de Zoon gezegd dan kom ik ook.’

Krijn de Jong